wat
Tijdens deze eendaagse workshop zing en speel je samen met je medespelers/-zangers een scène uit een opera of operette. Deze dagworkshop voor amateurzangers is er op gericht om je door spel vrijer te voelen in je zang, om (je eerste) acteerervaring op te doen en om meer vertrouwen en plezier te krijgen in je podiumoptreden of die nu wel of niet geënsceneerd is.

Deze dag is bedoeld voor amateurzangers die niet alleen willen zingen maar ook willen spelen. Bij klassieke zang komt veel techniek en concentratie kijken. Bij samenspel gaat het juist om hele andere dingen. Tijdens deze eendaagse workshop werken we aan het gebruik van / spelen in de ruimte, de verhoudingen tot je medespelers/-zangers en contact met het publiek.

voor wie
Heb je veel gezongen, zing je in een koor of heb je zangles en wil je proberen hoe het is om aan een opera mee te doen? Ben je in staat zelfstandig (onderstaande) muziek in te studeren – zo goed dat je het uit je hoofd kunt zingen? Meld je dan aan voor deze dag waarin het gaat om samenspel.

Op de hoogte blijven van workshops later in het jaar? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief

door wie
Als regisseur werk ik met professionals en amateurs, met kleine ensembles en grote koren, aan hun podiumpresentatie, theatrale concerten of geënsceneerde opera’s. Ik werkte samen met diverse Nederlandse zangers waaronder Frans Fiselier, Johannette Zomer, Mattijs van de Woerd, Renate Arends, Henk Neven, Wessel Wirken, Karin Timmersmans, Maura Wesseling, Ellen van den Berg, Leo de Visser ea. Lees meer.

Niemand minder dan pianist Charlie Bo Meijering begeleid ons daarbij. Hij studeerde aan het Utrechts Conservatorium klassiek piano en beiaard. Met de voorstelling The Magic Piano toerde hij door het land en is hij vaste pianist in het tv-programma Maestro. Met bariton Vincent Kusters vormt hij een vast duo Ze treden op in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Nederland en Frankrijk en wonnen diverse prijzen. Deze veelzijdige Charlie Bo, die ook werkzaam is als beeldend kunstenaar is de begeleider van de dagworkshop. Lees meer

Dag Workshop Opera
Samenwerken aan een operascène
Kosten 165,-
Aantal deelnemers 10 – 15
Locatie Polanentheater Amsterdam
Zaterdag 6 april 2024
10.30 – 17.00 uur

aanmelden
Geef bij je aanmelding aan hoeveel ervaring en welke stemsoort je hebt.

in te studeren repertoire
1. Come away fellow sailors uit Dido and Aeneas van Purcell | Spotify |Youtube |
2. Herr chevalier/merci uit Die Fledermaus van Strauss | Spotify | Youtube |

 • Voor de delen die samen gezongen worden (de koordelen) geldt: ben je een meer ervaren zanger, studeer dan de sopraan, alt, tenor of baspartij in. Heb je minder ervaring leer dan de melodielijn: de sopraanpartij.
 • Op basis van de aanmeldingen verdelen we de solo-rollen uit Herr Chevalier. Meerdere zangers zullen samen één rol zingen. Het kan ook zijn dat vrouwen mannenrollen krijgen of andersom. Na je inschrijving ontvang je hierover een email.

  aanpak
  Studeer de muziek zo goed mogelijk in, zodat je op zaterdagochtend goed voorbereid aan de workshop kunt beginnen. We beginnen met een kennismaking, warming up en oefeningen. Daarna gaan we met de twee stukken aan de slag waarin de focus ligt op samenspel. We werken toe naar een kleine presentatie aan het eind van de dag. Hoe beter iedereen muzikaal is voorbereid hoe meer we kunnen doen aan waar de cursus voor bedoeld is: spel en regie.

opmerkingen

 • Kom goed voorbereid naar het Polanentheater. Hoe beter je het stuk kent, des te beter kun je je richten op het doel van het weekend: spelervaring opdoen.
 • Download bijtijds de bladmuziek en begin met instuderen.
 • Om de muziek in te studeren is het handig als je noten kunt lezen. Misschien lukt het jou ook op gehoor.
 • Je zingt de muziek niet zomaar: heb je nog nooit zangles gehad of heb je nog maar weinig gezongen, schakel dan een zangdocent of andere professional in om je daarbij te helpen.
 • Zorg dat je beide stukken uit je hoofd kent. Tijdens de workshop zingen we de muziek een keer door maar we studeren niet gezamenlijk in.
 • Vanzelfsprekend is het op de dag zelf niet erg als je hapert, je tekst een keer kwijt bent, minder mooi of goed zingt dan tijdens je zangles of in badkamer. Dat hoort er allemaal bij.