Weekend Workshop Opera Solo met Mozart

wat
De weekend workshop voor gevorderde amateurzangers is er op gericht om je door spel vrijer te voelen in je zang, om (extra) acteerervaring op te doen en vooral om meer vertrouwen en plezier te krijgen in je podiumoptreden of die nu wel of niet geënsceneerd is. Het weekend is bedoeld voor gevorderde amateurzangers die een keer een scene van een hoofdrol willen spelen.

Zang/zingen komt vanuit jezelf. Spel is contact met de ander. Dat contact zorgt ook voor contact met publiek. De muziek verbindt dit allemaal met elkaar. We gaan (met snelle streken) werken aan jouw versie van een rol. Bij klassieke zang komt veel techniek en concentratie kijken. Bij samenspel gaat het juist om de verhoudingen van de rolfiguren tot elkaar, het gebruik van / het spelen in de ruimte én met het publiek.

voor wie
Zing je al jaren in een (klassiek) koor, heb je zangles, ervaring met solo-zingen en wil je proberen hoe het is om aan een opera mee te doen? Ben je in staat zelfstandig muziek in te studeren? Meld je dan aan voor onze Weekend Workshop waarin het gaat om opera en samenspel.

door wie
Als regisseur werk ik met professionals en amateurs, met kleine ensembles en grote koren, aan geënsceneerde opera’s, theatrale concerten of aan podiumpresentatie. Ik werkte samen met diverse Nederlandse zangers waaronder Frans Fiselier, Johannette Zomer, Mattijs van de Woerd, Renate Arends, Henk Neven, Wessel Wirken, Karin Timmersmans, Maura Wesseling, Ellen van den Berg, etc. Lees meer.

Gilbert den Broeder

Niemand minder dan pianist Gilbert den Broeder is onze muzikale begeleider in dit weekend. Gilbert studeerde piano aan het Conservatorium van Amsterdam en is gespecialiseerd in het begeleiden van zangers. Als repetitor werkte hij samen met bekende dirigenten zoals Bernard Haitink, Ivàn Fischer, Gustavo Dudamel en Andris Nelsons en met toonaangevende zangers als Eva-Maria Westbroek, Diana Damrau, Roberta Alexander, Régine Crespin, Thomas Hampson, Christian Gerhaher en Thomas Quasthoff en nu dus ook met ons. Lees meer

repertoire
Voorafgaand aan de Weekend Workshop studeer je zelfstandig een stuk in uit een door ons samengestelde lijst van Mozart-opera’s. Je maakt een selectie van vier stukken en kunt daarbij kiezen uit deze mogelijkheden. Op basis van de keuzes van verschillende deelnemers wijzen we je een rol en een stuk toe. Het vergt enig gepuzzel om een goede indeling te maken maar vanzelfsprekend krijg je zo snel mogelijk bericht zodat je met instuderen kunt beginnen. Als je zeker wilt weten dat je aan je favoriete stuk kunt werken, kun je overwegen je samen met iemand anders op te geven voor een bepaald duet. In dat geval kun je ook zélf een duet (of een terzet) kiezen (max 5 min (duet; max 7 min terzet).

aanpak
Het is belangrijk dat je goed voorbereid aan het weekend begint. Dat wil zeggen dat je het stuk van begin tot eind uit je hoofd kent. In één weekend maken we vervolgens met een groep van minimaal acht en maximaal tien zangers een mini-opera die op zondagmiddag wordt uitgevoerd. Je ziet het: het wordt een intensief en boordevol weekend waarin de aanpak serieus is maar ook spel- en muziekplezier belangrijk zijn.

  • Zaterdag staat in het teken van samenspel in je eigen duet, trio, kwartet. Er is tijd voor oefeningen, samenspel met je mede-zangers en voor het opzetten en de regie van de scenes.
  • Op zondag smeden we, na een warming up, alle scenes samen en maken daarmee een voorstelling.
  • De voorstelling begint om 16.00 uur en is toegankelijk voor jullie eigen publiek.

aanmelden
Geef bij je aanmelding welk van de stukken uit de repertoirelijst van Mozart je zou willen zingen. Nadat je van ons een indeling van de rollen hebt gekregen studeer je je partij in. Dit zing je niet zomaar: heb je nog nooit zangles gehad of heb je nog maar weinig gezongen, schakel dan een zangdocent of andere professional in om je daarbij te helpen.

Nog niet toe aan een solorol maar wel zin om te spelen? Op zaterdag 6 april 2024 kun je deelnemen aan de Dag Workshop. Hierin zing je samen een rol of een deel van een rol uit een kwintet.
Op de hoogte blijven van workshops later in het jaar? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief

vraag & antwoord
Waarom is zangervaring nodig?
De workshops zijn er om spelervaring op te doen als zanger. De combinatie van zingen én spelen is al ingewikkeld genoeg. Als je geen of weinig zangervaring hebt is de kans groot dat je nog veel bezig bent met zingen en te weinig toekomt aan dat waar de cursus voor bedoeld is: samenspel.
Een voorstelling maak je samen.

Hoe kom je er achter of je voldoende zangervaring hebt?
Dat is eenvoudig: begin met het instuderen van de twee stukken voor de dagcursus of met een aria/muziekrol voor de weekend workshop. Lukt het je om een deel daarvan in – laten we zeggen – een week uit je hoofd te zingen (dat wil zeggen in het Italiaans of Duits (of welke taal dan ook) en zonder muziek in je handen) dan komt het goed. Lukt het niet? Overweeg dan om een zangdocent te zoeken die je hierbij helpt en meld je aan voor het volgende SamenSolo weekend in mei of juni ’24.

opmerkingen

  • Kom goed voorbereid naar het Polanentheater: hoe beter je het stuk kent, des te beter kun je je richten op het doel van het weekend: spelervaring opdoen.
  • Je zingt de muziek niet zomaar: heb je nog nooit zangles gehad of heb je nog maar weinig gezongen schakel dan een zangdocent of andere professional in om je daarbij te helpen.
  • Vanzelfsprekend is het op de dag zelf niet erg als je hapert, je tekst een keer kwijt bent, minder mooi of goed zingt dan tijdens je zangles of in badkamer. Het hoort er allemaal bij.
  • Om de muziek in te studeren moet je noten kunnen lezen.