Dido & Aeneas met het Deventer Vocaal Ensemble, Deventer Kamerorkest, !Mpact Dansers en solisten van het Conservatorium Utrecht.

Het Deventer Vocaal Ensemble en het Deventer Kamerorkest zijn jarig dit jaar. Ze vieren het met een paar bijzondere projecten. Eén daarvan was de opera Dido & Aeneas van Henry Purcell uit 1688 dat ik mocht regisseren. Op zaterdag 17 en zondag 18 juni 2023 werden er twee uitverkochte voorstellingen gespeeld in Burgerhaven in Deventer.

Het speelvlak van de oude fabriekshal was gevuld met orkest, koor, dansers en solisten en het publiek zat er in een halve cirkel dicht omheen. Het verhaal van Dido die voor het eerst sinds lang haar hart weer durft open te stellen voor de liefde, de liefde van Aeneas, komt dus ook letterlijk dichtbij.

Iedereen was gekleed in eigen kleding die qua kleur op elkaar was afgestemd. Hierdoor ontstonden terloops groepen voor- en tegenstanders van de heks, Dido, Aeneas en Belinda. Het belangrijkste attribuut: een paraplu ter bescherming tegen het kwaad van angst, jaloezie en venijn.

Met: Conservatorium Utrecht – Maura Wesseling als Dido, Leo de Visser als Aeneas, Ellen van der Berg als Belinda, Elske te Lindert als 2e vrouw. Koorsolisten: Fokke, Loes, Hannelieke, Rosanne, Alette, Hanno, Frank. Deventer Vocaal Ensemble olv Elske te Lindert, Deventer Kamer Orkest olv Peter Bogaert, !Mpact Dans olv Annemieke van Barneveld. Kostuum/Stijl-advies Regina Rorije.