Workshops Spel

Solo & Samen

Tijdens eerste regierepetities gebeurt het altijd: na de concentratie die nodig is om samen muziek te maken, voelt spel bevrijdend. Om een voorstelling te maken heb je beide nodig: ontspanning én concentratie. In deze workshops gaan we daarmee aan de slag. De workshops zijn gebaseerd op deze eerste regiesessies: je verkent de ruimte, voelt je steeds vrijer in de tekst en de muziek én je concentreert je steeds meer op je medespelers. Door het samenspel krijg je zelfvertrouwen. Je voelt hoe je samen iets opbouwt, hoe je een voorstelling (hoe kort ook) tevoorschijn tovert en aan het publiek een goed verhaal vertelt.

Solorol & Samenspel
In deze workshops werk je met je medezangers aan een duet, terzet of kwintet/sextet. In de weekend workshop ben je dus solist in je eigen scene. In de dagworkshop verdelen we rollen van één kwintet/sextet over meerdere zangers. Je zingt dan dus samen met één of twee anderen één rol.

Repertoire
Kies voor de solo’s van het weekend uit onze selectie welk stuk je wilt zingen. Je kunt ook je eigen Mozart duet of terzet kiezen als je je samen met iemand anders opgeeft. Voor de dagworkshop krijg je van ons het repertoire en een rolverdeling toegestuurd.

De focus van de workshops ligt op spel. Je muzikale voorbereiding heb je dus al gedaan als je aan één van de workshops begint.

Weekend Workshop Opera – Solo met Mozart
Samenwerken aan operascènes in een solorol
Kosten 350,-
Aantal deelnemers 8 – 10
Locatie Polanentheater Amsterdam
zaterdag 20 & zondag 21 april 2024
10.30 – 17.00 uur

Voor gevorderde amateurzangers die zich willen ontwikkelen als solist in een opera/operette

Door regisseur Marleen Prins &
pianist Gilbert den Broeder

Meer info

Dag Workshop Opera
Samenwerken aan een operascène
Kosten 165,-
Aantal deelnemers 10 – 15
Locatie Polanentheater Amsterdam
Zaterdag 6 april 2024
10.30 – 17.00 uur

Voor amateurzangers die zelfstandig een muziekstuk in kunnen studeren en spelervaring op willen doen

Door regisseur Marleen Prins &
pianist Charlie Bo Meijering

Meer info

In april geen tijd om mee te doen? Meld je voor de nieuwste informatie aan voor de nieuwsbrief

Vraag & antwoord
Waarom is zangervaring nodig?
De workshops zijn er om spelervaring op te doen als zanger. De combinatie van zingen én spelen is al ingewikkeld genoeg. Als je geen of weinig zangervaring hebt is de kans groot dat je nog veel bezig bent met zingen en te weinig toekomt aan dat waar de cursus voor bedoeld is: samenspel.
Een voorstelling maak je samen.

Hoe kom je er achter of je voldoende zangervaring hebt?
Dat is eenvoudig: begin met het instuderen van de twee stukken voor de dagcursus of met een aria/muziekrol voor de weekend workshop. Lukt het je om een deel daarvan in – laten we zeggen – een week uit je hoofd te zingen (dat wil zeggen in het Italiaans of Duits (of welke taal dan ook) en zonder muziek in je handen) dan komt het goed. Lukt het niet? Overweeg dan om een zangdocent te zoeken die je hierbij helpt en meld je aan voor het volgende SamenSolo weekend in mei of juni ’24.